Methodieken

Wat is NLP?

NLP is de afkorting van Neuro Linguïstisch Programmeren. Wat het betekent en met je doet is niet in een paar zinnen uit te leggen. Deze pagina wil het begrip concreet maken.

Neuro(logisch) duidt op de interactie tussen onze zintuigen en ons centraal zenuwstelsel. We nemen waar door middel van wat we horen, zien, voelen, ruiken en/of proeven. Wat we in ons leven hebben meegemaakt, ligt opgeslagen in ons geheugen. Het bepaalt mede wie we zijn en hoe we ons gedragen.

Linguïstisch slaat op de manier waarop we ons uiten. We communiceren niet alleen door middel van gesproken taal, maar gewild of ongewild ook door onze lichaamstaal. Non-verbale communicatiesystemen bestaan uit geluiden, beelden, gevoelens, geuren, smaken en woorden (in jezelf praten). We gebruiken deze systemen om onze denkpatronen betekenis te geven.

Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en vervolgens naar het vermogen om ze te veranderen.

NLP wil dus zeggen dat we begrijpen waarom we zeggen wat we zeggen en doen wat we doen en dat we daar positief veranderingen in aanbrengen.

 

Wat heb jij aan NLP?


Wat heb jij aan NLP?
Herken jij je in het volgende? Wil je positief met jezelf aan de slag, maar haal je jezelf in gedachten steeds naar beneden? Zeg je tegen jezelf dat je gaat sporten of het huis opruimen, maar intussen lig je toch weer lui op de bank? Wil je afvallen, maar gaat je hand toch weer naar de snoeppot?

Je wilt dus wel verandering, maar je gedachten en gedragingen staan je in de weg. Mogelijk zijn er blokkades uit het verleden die je (on)bewust nog steeds dwars zitten, maar waar je niet de vinger op kunt leggen. NLP helpt je snel inzicht te krijgen in wat je blokkeert en dat achter je te laten.

NLP-technieken geven je handvatten om positief met jezelf aan de slag te gaan. Je ontwikkelt zelfvertrouwen, waardoor je hobbels niet meer uit de weg gaat. Je krijgt een klik met wie je een klik wilt hebben. Je ontwikkelt eigenschappen die je altijd al had willen hebben. Kortom: je stelt doelen en haalt ze!

Meer informatie omtrent methodieken

Wat is Time Line Therapy?

Time Line Therapy bestaat uit een serie technieken waarmee een snelle, effectieve en langdurige verandering plaats kan vinden. Deze technieken worden vaak in therapie  gebruikt om snel resultaat te boeken op het gebied van gedragsverandering.

Iedereen heeft een tijdlijn, dit is een denkbeeldige lijn waar onze herinneringen in opgeslagen liggen, van onze eerste tot onze laatste, en ook de beelden van de toekomst.  Aan deze herinneringen kunnen allerlei emoties gekoppeld zijn.  Zowel positieve (liefde, kracht, blijdschap) of negatieve emoties (boosheid, angst, verdriet of schuld). Wanneer je op situaties bovenmatig emotioneel reageert, kan het zijn dat dit refereert naar eerdere herinneringen met eenzelfde emotie. Door middel van Time Line Therapy kun je de emoties van die herinneringen loslaten waardoor je verleden wordt opgeschoond. De herinneringen blijven, alleen de emoties zijn ervan af, waardoor je nu vrijer kunt reageren en gemakkelijker in je leven staat.

 

Wat is systemische werken?

Systemisch werken richt zich op de menselijke systemen waar je deel van uitmaakt. Dat is in eerste instantie je familie, relaties gevolgd door je vriendenkring, opleiding, werk en club of vereniging.

 

Herken je je hierin? Heb je teveel verantwoordelijkheidsgevoel? Ben je alleen maar aan het zorgen  en geven? Of ben je onzeker, weet je niet wat je wilt en neem je geen initiatief? Ga je obstakels uit de weg? Kun je niet genieten van succes of geluk? Voel je een continue onrust of heb je vage lichamelijke klachten? Met de systemische manier van werken wordt je situatie vanuit een ander perspectief bekeken; je systeem van herkomst.

 

Je familie is het eerste ‘systeem’ waar je onderdeel van uitmaakt. Knelpunten of problemen die je nu ervaart, komen vaak voort uit bewust en onbewust overgenomen gewoontes, ideeën en overtuigingen, soms van generaties lang. Dit kan voor dilemma’s zorgen wat betreft de keuzes die jij in je leven maakt. Denk aan je studiekeuze, die niet de keuze van je ouders is of jouw besluit om de religie van je (voor)ouders vaarwel te zeggen. De systemische benadering kan je helpen met respect voor het systeem waar je deel van uitmaakt, toch je eigen stappen te maken.

 

Jouw plaats in het familiesysteem kan doorwerken in andere systemen waar je deel van uitmaakt en je daarin onbewust beperken. Met een familieopstelling kunnen we in korte tijd deze onbewuste patronen zichtbaar maken. Vervolgens biedt de opstelling ruimte om oplossingsgericht te werken, zodat je meer grip hebt op je leven en in je volle kracht kunt staan.

 

Wat is paarden coaching?

Paardencoaching is coaching met inzet van paarden. Paarden geven ons terug wat wij doen. Ze houden hun adem in als wij gespannen zijn. Ze ontspannen als wij ontspannen.  Ze denken daar niet over na en verschuilen zich niet achter mooie woorden. Paarden houden ons een glasheldere spiegel voor.

 

Met paardencoaching verwelkom je  het paard.  Je  staat of loopt bij het paard. Als coach observeer ik wat er gebeurt. Het gaat er niet om of je het goed of fout doet: we bespreken samen wat je gedrag met het paard doet, welk gevoel dat bij je oproept en of je dat herkent in je leven. We ontdekken wat je kan veranderen in je gedrag en ervaren hoe het paard daarop reageert. Zo leer je in de praktijk hoe je beter in je vel kan komen te zitten door je eigen kracht te benutten.

 

Voor Coachingsessies met paarden hoef je geen ervaring te hebben met paarden.  Je staat onder professionele begeleiding van Margo Maarssen.